Microsoft ændrer licenspriser

Microsoft ændrer licenspriser og vilkår fra 1 Marts 2022 – du skal tage stilling

Prisændringer på Microsoft 365 og Office 365 (Hvis du har Microsoft licenser igennem OneOffice, er ændringerne udskudt til slutningen af 2022)

Microsoft har annonceret prisændringer for Microsoft 365 som er gældende uanset om licenserne er bundet på en 12 måneders aftale eller kører med månedlig justering.

Prisændringerne træder i kraft den 1. marts 2022 for følgende kommercielle produkter:

 • Microsoft 365 Business Basic (Fra 31,50 kr. til 39,50 kr. Pr. bruger, svarer til ca. 20%)
 • Microsoft 365 Business Premium (Fra 125,90 kr. til 145,50 kr. pr. bruger, svarer til ca. 10%)
 • Microsoft 365 E3 (Fra 234,50 kr. til 246,50 kr. pr. bruger, svarer til ca. 13%)
 • Office 365 E1 (Fra 52,20 kr. til 65,50 kr. pr. bruger, svarer til ca. 25%)
 • Office 365 E3 (Fra 146,50 kr. til 156,50 kr. pr. bruger, svarer til ca. 15%)
 • Office 365 E5 (Fra 256,50 kr. til 270,50 kr. pr. bruger, svarer til ca. 9%)

Disse stigninger vil gælde globalt med lokale markedstilpasninger for visse regioner. Den nye prissætning kan ændre sig lidt i forhold til de omregnede priser ovenfor (fra $ til DK) da Microsoft endnu ikke har offentliggjort priserne i danske kroner.

 

Microsoft introducerer væsentlige ændringer i måden, I køber licenser på

CSP-programmet (Cloud Solution Portal) har eksisteret i en årrække uden væsentlige ændringer, men det er ved at ændre sig. Fra januar 2022 indfører Microsoft en ny indkøbsplatform, New Commerce Experience (NCE), der kommer til at erstatte den nuværende måde, I køber Microsoft 365, Power Platform og Dynamics 365 licenser på via CSP-programmet igennem OneOffice.

Forud for disse forestående ændringer, er det vigtigt at forstå, hvad skiftet til NCE vil betyde for din virksomhed og hvilke ting, I kommer til at skulle tage stilling til fremadrettet.

Lad os starte med en skitsering af de vigtigste ændringer.

 

De nye licensmuligheder med New Commerce Experience

Fra januar 2022 vil I kunne købe licenser på en af to måder:

 • 12-måneders licens abonnement (Årlig – én betaling)
 • Månedlig betaling (Fleksibel betaling pr. måned)

12-måneders licens abonnement

 • Ingen prisstigning (hvis ordren er lagt inden 1. marts) i 12 md.
 • Med dette abonnement binder I jer i 12 måneder.
 • Abonnementet er beskyttet mod prisstigninger i 12 måneder – priserne bliver uændrede i 12 måneder.
 • Ændringer hvor der skal reduceres i antallet af licenser, kan kun ske ved årsdagen for aftalen. Så hvis der skal reduceres i antallet af licenser, har du 72 timer fra den 1/3-23 til at foretage reduceringen for de næste 12 måneder.


Månedligt licensabonnement

 • Fuld fleksibilitet – det som i kender i dag med at kunne justere licenser ned og op. Med dette abonnement binder I jer 1 måned. Antallet af licenser kan reduceres eller opsiges ved udgangen af hver måned, hvilket giver jer mulighed for skræddersy licenser i takt med et ændret forretningsbehov
 • Denne fleksibilitet vil medføre et pristillæg på 20 % for fleksibiliteten + prisændringerne øverst på denne side i forhold til den pris, I kender i dag
 • Abonnementet er ikke prisbeskyttet og jeres pris vil således stige i takt med eventuelle prisstigninger fra Microsoft.
 • Denne model benyttes i dag med fleksibilitet. Hvis denne model vælges, sker der ikke andre ændringer end at prisen stiger med 20% + generelle prisstigninger.
   

Hvornår træder New Commerce Experience i kraft?

Selvom New Commerce Experience lanceres i januar 2022, vil den først blive håndhævet den 1. marts 2022. Nye abonnementer, der købes den 1. marts 2022 eller senere, kan kun tegnes på den nye model med de nye vilkår beskrevet ovenfor. Dette gælder også for alle fornyelser på eller efter den 1. marts 2022.

 

De gode nyheder

Det er nogle forholdsvis markante ændringer fra Microsofts side, og formentlig noget vi alle lige skal fordøje. Men der er heldigvis også positive ting at berette.

 • For det første har Microsoft ikke hævet prisen på sine Microsoft 365 licenser, siden lanceringen i 2011. Det er således første gang i et årti.
 • I dette årti har Microsoft introduceret 25 nye apps til Microsoft 365, inklusive Teams, Power BI og OneDrive, samt over 1.400 yderligere features.
 • Fra marts 2022 tilføjer Microsoft ubegrænset opkald til Microsoft Teams-møder (Audio Conferencing) til de fleste af deres Microsoft 365 licenser. En licens der i dag koster kr. 25,20 pr. bruger pr. måned. Det betyder, I kan ringe ind til Teams-møder, når I er på farten eller sidder et sted med dårlig internetforbindelse
 • I løbet af 2022 lancerer Microsoft produktet Defender for Business til virksomheder med under 300 brugere. Produktet løfter sikkerheden fra traditionel antivirus til ”next generation” beskyttelse, og bliver tilgængelig uden ekstra omkostninger, når man har Microsoft 365 Business Premium. Tilsvarende bliver Defender for Endpoint Plan 1 inkluderet i Microsoft 365 E3 uden ekstra omkostninger.
   

Pyha, hvad så nu?

De nye ændringer betyder, der er en række vigtige spørgsmål, I skal tage stilling til.

 • Har I behov for at kunne skrue ned for (nogle af) jeres licenser med kort varsel selvom dette indebærer et fleksibilitetstillæg på 20 % (udover generelle prisstigninger)?
 • Kan I binde alle jeres licenser i 12 måneder, så I undgår at skulle betale 20 % (udover generelle prisstigninger) ekstra for fleksibilitet? Der kan selvfølgelig altid tilføjes flere licenser, men der kan ikke fjernes nogle i perioden.
 • Ønsker I prisbeskyttelse for en længere periode? I så tilfælde kan I vælge 12 måneders abonnementerne.
   

OneOffice anbefaler

OneOffice anbefaler licens-modellen hvor din virksomhed binder licenserne i 12 måneder til en fast pris. Det betyder, at du betaler for dine licenser 1 Marts 2022 for 12 måneder og har dermed fast pris i den periode. Ved at binde licenserne i 12 måneder, undgår du den yderligere 20% (udover generelle prisstigninger) prisstigning for at kunne skrue ned/op for antallet af licenser.

Du skal være opmærksom på at det ikke er muligt at nedjustere antallet af licenser i de 12 måneder – det er dog altid muligt at opjustere med flere licenser til den samme faste pris. Dine licenser skal betales for hele perioden den 1 marts 2022.

Antallet af licenser kan så justeres efter de 12 måneder (gælder kun reduktion af licenser), hvis der er væsentlige ændringer (gælder reduktion af licenser).

Grunden til at vi anbefaler denne 12 måneders model er, at det er minimalt med udsving i licenserne for vores kunder – specielt med reduktion af licenser. Typisk ændrer det samlede antal af licenser sig +/- 1 stk. på et kvartal. Så det er den billigste model med de nye regler.

Fakturering kommer til at ændre sig ved at jeres licenser bliver faktureret på Q2 fakturaen, og derefter betales der kun for tilføjede licenser.

 

Næste skridt

Har du spørgsmål til ændringerne i CSP-programmet eller brug for en gennemgang af dine licensaftaler?

Tag endelig fat i mig på mck@oo.dk eller ring til mig på tlf. 40181813. Så tager vi en god snak med afsæt i din virksomheds specifikke situation og behov.

I løbet af feb. 2022 vil du få tilsendt dit grundlag for 2022 med 12 måneders binding. Og her er det vigtigt at du henvender dig til mig hvis der er noget der skal rettes til. Antallet af licenser fastsættes efter det aktuelle antal i feb. 2022.

Hvis du ikke foretager dig noget, aktiverer vi 12 måneders binding med årlig betaling pr. 1 Marts 2022. (Hvis du er kunde hos OneOffice er ændringerne udskudt til slutningen af 2022)

 

Hvis der er information i dette dokument der kræver uddybelse, henvend dig venligst til Martin Kumini på mck@oo.dk eller 4018 1813